piątek, 19 lipca 2013

szybkie ciasto z porzeczkami

 W Wieldządzu jest taka tradycja. Zawsze pada na święto konia. Mamy piątek (festyn będzie jutro) i już czuć, że pogoda może się zepsuć. W sumie mam nadzieję, że lunie dzisiaj, może wtedy pogoda oszczędzi nas jutro. Ale na razie nie zapowiada się na deszcz. Fasolę już pozbierałyśmy, więc postanowiłyśmy zabrać się za robienie ciasta. W zeszycie z przepisami jest przepis na szybkie ciasto z owocami. Akurat koło domu rośnie krzaczek z porzeczkami i to właśnie ich użyłyśmy do ciasta.

  • 4 całe jajka, 
  • 1,5 szkl cukru, 
  • 10 łyżek oleju, 
  • 7 łyżek wody, 
  • 3 szkl mąki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek

Jajka, cukier, olej i wodę ubijamy mikserem. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Wkładamy na wcześniej wysmarowaną blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Na wierzch wrzucamy owoce

Pieczenie: 180°C 30 min.



A tak ciasto wyglądało przed włożeniem do piekarnika.

2 komentarze:

  1. Widać, że na wsi wszystko robisz szybko :D
    Chociaż nawet na zmianę szablonu znalazł się czas ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szablon zmienilam na szybko xD jeszcze w domu go dopracuję.

      Usuń