piątek, 3 maja 2013

domowa pasta tahini (standardowa i kakaowa)


Nasza kulinarna współpraca z Kingą rozkwita. Oto kolejny przepis, który spontanicznie postanowiłyśmy wypróbować. Pasta ta już od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie. Okazało się, że nie tylko mi :) Na szczęście w zagraconej spiżarni KIngi znalazło się dość sporo sezamu, który wykorzystałyśmy do tahini.


Tahini kakaowe   mały słoik
 
1 szklanka sezamu
1 łyżka oleju
1,5 łyżki miodu
2 łyżki kakao

Ziarna sezamu podprażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Ostudzić i zmiksować z oliwą, miodem i kakao do osiągnięcia gładkiej, lecz nie za bardzo lejącej, konsystencji. Gotową pastę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego!




Domowa pasta tahini   średniej wielkości słoik

3 szklanki sezamu
3 łyżki oleju

Ziarna sezamu podprażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Ostudzić i zmiksować z oliwą do osiągnięcia gładkiej, lecz nie za bardzo lejącej, konsystencji. Gotową pastę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz