sobota, 20 lipca 2013

domowe gofry


Zazwyczaj śniadania przygotowuję w biegu, ale za to nad przygotowaniem kolacji spędzam więcej czasu. Tym razem to jednak nie ja robiłam za kucharza tylko moja kuzynka Ania. Muszę przyznać, że gofry wyszły jej pyszne. Najbardziej w tym przysmaku lubię to, że można je podać z czymkolwiek. Mam na myśli dżem, Nutellę, albo masło orzechowe. Do tego jeszcze jakieś owoce sezonowe: truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki i gotowe.

około 15 gofrów
  • 1 l mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżki wody, 
  • 3/4 szkl cukru, 
  • około 1 kg mąki (wsypujemy tak długo, aż ciasto będzie w mirę gęste), 
  • 4 łyżki oleju (do ciasta), 
  • olej do wysmarowania gofrownicy


    Wszystkie składniki miksujemy. Smarujemy gofrownicę olejem i pieczemy gofry (około 2 min.). Jak już pisałam w podawaniu panuje duża dowolność. Ja jadłam z Nutellą i porzeczkami, które przełamały słodycz Nutelli.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz