środa, 19 czerwca 2013

paczuszki z ciasta francuskiego z truskawkami i masą migdałową


W domu zorganizowaliśmy sobie prywatną wersję "Ugotowanych". Jako że jest nas czwórka, przez miesiąc co niedzielę każdy przygotowywał obiad z deserem. Na koniec każda osoba (oprócz kucharza) nagrywała swoją ocenę wieczoru. Polecam ten pomysł każdemu - dużo zabawy, a jakie ciekawe przepisy przygotowaliśmy. Dzisiaj zaprezentuję mój deser, który znalazłam na stronie kwestiasmaku.pl. Musiałam niestety użyć ciasta francuskiego, a nie ciasta filo.
Przepis (na 4 paczuszki):
  • 40g miękkiego masła niesolonego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych, pokruszonych
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych w plasterki
  • 1 ciasto francuskie (pokrojone na 4 prostokąty)
  • masło rozopione dodatkowo do posmarowania paczuszek
  • cukier do posypania paczuszek na wierzchu

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. W miseczce mieszamy masło z cukrem, migdałami i żółtkiem. Prostokąty z ciasta francuskiego smarujemy masą migdałową. Następnie na masie układamy truskawki i sklejamy prostokąty tak, żeby wyglądały jak paczuszki. Górę paczuszki smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 200 st. 8-10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz