Składniki na 10-12 kawałków:
- 150 g masła, o temperaturze pokojowej,
- 175 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 25 g kakao,
- 2 jajka,
- skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nich
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy formę, czyli natłuszczamy ją i wykładamy papierem do pieczenia. Przesiewamy mąkę pszenną, sodę i kakao. Przesiane suche składniki dodajemy do ciasta na zmianę z jajkami (całymi). Dodajemy skórkę z pomarańczy i sok, miksujemy. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy - 170ºC, 45 minut
*jest to uproszczona wersja przepisu z bloga: http://www.mojewypieki.com
Wyglądem przypomniało mi to uwielbiane przez ciebie czekoladowe ciasto fasolowe <3
OdpowiedzUsuń