- 1 i 1/3 szkl mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 0,5 szkl cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 470 ml mleka (170+300),
- 1 jajko,
- 100 g masła (rozpuszczone i ostudzone),
- budyń waniliowy
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowani, jednak używamy 300 ml mleka. Studzimy, ale uważamy, żeby nie zrobił się kożuch (po prostu co jakiś czas mieszamy). W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, a w drugiej 170 ml mleka, jajko i masło. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (oprócz budyniu). Do foremek nakładamy najpierw łyżkę ciasta, potem trochę budyniu i znowu nakładamy ciasto, tak aby budyń został 'zamknięty' w środku.
Pieczenie: 180 st. 25 min.
*oryginalny przepis: http://kuchniabeatki.blox.pl/2012/03/Kakaowe-muffinki-z-budyniem.html
Kombinacja tych dwóch przymiotników(szybko i prosto ) bardzo mi pasuje do twojego stylu gotowania, no może jeszcze dodałabym, że słodko :D
OdpowiedzUsuń