środa, 24 lipca 2013

sernik z brzoskwiniami


Tydzień temu babcia wyprawiała swoje urodziny i też przyjechałam pomóc piec ciasto urodzinowe. Babcia zdecydowała, że przygotujemy sernik z brzoskwiniami. Nie jestem fanką serników, ale dla ego mogę zrobić wyjątek. Masa sernikowa, po upieczeniu, jest lekka i puszysta. I to było jedno z moich pierwszych, ciast mających więcej niż jedną warstwę.

Spód ciasta:
  • 3 szkl mąki
  • kostka margaryny
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek (nie wyrzucać białek - będą potrzebne później)
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem. Dodajemy żółtka i miękką margarynę. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy. 2/3 ciasta ścieramy na tarce i równomiernie rozkładamy na dnie blachy. Ugniatamy i lekko poprawiamy (tak aby nie było dziur)

Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szkl cukru pudru
  • kostka masła
  • 2 jajka
Twaróg miksujemy z cukrem, masłem, budyniem i jajkami. Masę wlewamy do blachy, na ciasto.

Wierzch ciasta:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kosteczki. Wysypujemy na masę (do blachy). Ubijamy białka, do których stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na brzoskwinie. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i rozsypujemy na wierzchu ciasta.


1 komentarz: