sernik z brzoskwiniami
Tydzień temu babcia wyprawiała swoje urodziny i też przyjechałam pomóc piec ciasto urodzinowe. Babcia zdecydowała, że przygotujemy sernik z brzoskwiniami. Nie jestem fanką serników, ale dla ego mogę zrobić wyjątek. Masa sernikowa, po upieczeniu, jest lekka i puszysta. I to było jedno z moich pierwszych, ciast mających więcej niż jedną warstwę.
Spód ciasta:
- 3 szkl mąki
- kostka margaryny
- 5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek (nie wyrzucać białek - będą potrzebne później)
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem. Dodajemy żółtka i miękką margarynę. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy. 2/3 ciasta ścieramy na tarce i równomiernie rozkładamy na dnie blachy. Ugniatamy i lekko poprawiamy (tak aby nie było dziur)
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 2 budynie waniliowe
- 1 szkl cukru pudru
- kostka masła
- 2 jajka
Twaróg miksujemy z cukrem, masłem, budyniem i jajkami. Masę wlewamy do blachy, na ciasto.
Wierzch ciasta:
- 6 białek
- 1 szkl cukru pudru
- puszka brzoskwiń
Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kosteczki. Wysypujemy na masę (do blachy). Ubijamy białka, do których stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na brzoskwinie. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i rozsypujemy na wierzchu ciasta.
Jak to nie?! Przecież serniki są przepyszne!
OdpowiedzUsuń