czwartek, 9 maja 2013

tarta truskawkowa

Co prawda nasze ogródkowe truskawki pojawią się pewnie za miesiąc (albo i dłużej), ale już teraz postanowiłam przypomnieć sobie smak tego owocu. Przygotowałam tartę z truskawkami (na szczęście są dostępnie np. w lidlu) i serkiem śmietankowym. Przepis trzeba przyznać jest banalny, należy tylko uważać, aby nie zbić śmietanki (mi przez moje gapiostwo czasami się to zdarza).

ciasto:


  • 180g mąki, 
  • 120g masła, 
  • 60g cukru pudru

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 15 min. Następnie wyklejamy nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy na nią np.ziarna fasoli (aby ciasto nie urosło tylko pozostało w kształcie tarty). Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st.) i pieczemy 10 minut. Następnie Wyjmujemy, ściągamy folię i fasolę i ponownie pieczemy 6-8 min.

krem:

  • paczka truskawek, 
  • 200g serka homogenizowanego, 
  • 100ml śmietanki 36%, 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 
  • dowolny dżem (np. truskawkowy), 
  • 60 g cukru pudru

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek i cukier wanilinowy.
Dżem rozprowadzamy na chłodnym spodzie. Następne nakładamy krem. Na koniec układamy truskawki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz