ciasto:
- 180g mąki,
- 120g masła,
- 60g cukru pudru
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 15 min. Następnie wyklejamy nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy na nią np.ziarna fasoli (aby ciasto nie urosło tylko pozostało w kształcie tarty). Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st.) i pieczemy 10 minut. Następnie Wyjmujemy, ściągamy folię i fasolę i ponownie pieczemy 6-8 min.
krem:
- paczka truskawek,
- 200g serka homogenizowanego,
- 100ml śmietanki 36%,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- dowolny dżem (np. truskawkowy),
- 60 g cukru pudru
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek i cukier wanilinowy.
Dżem rozprowadzamy na chłodnym spodzie. Następne nakładamy krem. Na koniec układamy truskawki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz