- 1 kg i dwie szkl mąki pszennej,
- 1 szkl płatków owsianych,
- 1 szkl otrębów pszennych,
- 1 szkl ziaren słonecznika,
- 1 szkl sezamu,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka miodu rozpuszczonego w szklance wody,
- 5 szkl wody,
- zakwas (przepis na zakwas)
W dużej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy zakwas, miód i wodę. Dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta odkładamy około 3 łyżki (wkładamy do słoika i przechowujemy w lodówce jako kolejny zakwas). Formę keksową smarujemy olejem i przekładamy do niej resztę masy (2/3 wysokości) i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 12 godzin.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy przez 1h 20 min. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem i jeszcze ciepły wyjmujemy z blaszek.
No, jest i chleb! :D
OdpowiedzUsuńAż dziwne, że u ciebie na blogu wcześniej niż u mnie się pojawił ;p