poniedziałek, 13 maja 2013

kruche ciasto z rabarbarem


Jeszcze nigdy nie piekłam nic z rabarbarem. Dzisiaj, podczas zakupów na rynku, stwierdziłyśmy z mamą, że czas najwyższy wypróbować to warzywo. (Warzywo w cieście?) I trochę przypadkiem dzisiaj na naszych deserowych talerzykach zagościło słodko kwaśne ciasto z rabarbarem. Myślę, że to był pierwszy, ale na pewno nie ostatnie podejście do przygotowania tego ciasta.

spód:

  • 150g mąki pszennej, 
  • 100g mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 150g masła
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 500g rabarbaru, 
  • 3 łyżki płynnego miodu, 
  • 7 łyżek cukru, 
  • cukier wanilinowy, 
kruszonka:
  • 150g mąki pszennej, 
  • 150g mąki kukurydzianej/ziemniaczanej, 
  • 50g cukru, 
  • 125g schłodzonego masła

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
W pierwszej misce zagniatamy ciasto na spód z mąki, cukru, masła (w kawałkach) i jajka. Ciastem wykładamy cały spód oraz kawałek boku blachy (tak jakby na kwadratową tartę). Pieczemy go w 160 st. 25 min.
Rabarbar kroimy na małe plasterki (1-2 cm). Mieszamy z miodem, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
W drugiej misce zagniatamy kulkę z mąki, cukru oraz masła (wszystkie składniki do kruszonki). Następnie kulkę wkładamy do zamrażalnika.
Gdy spód się upiecze zwiększamy temp. piekarnika do 180 st., nakładamy nadzienie, a następnie ścieramy na tarce kulkę, która była w piekarniku (największe oczka). Powstałymi 'paseczkami' ciasta posypujemy nadzienie i wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem lub cukrem pudrem.

Przepis ten jest uproszczoną wersją przepisu zamieszczonego na stronie: kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz