spód:
- 150g mąki pszennej,
- 100g mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
- 50g cukru
- 150g masła
- 1 jajko
nadzienie:
- 500g rabarbaru,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 7 łyżek cukru,
- cukier wanilinowy,
kruszonka:
- 150g mąki pszennej,
- 150g mąki kukurydzianej/ziemniaczanej,
- 50g cukru,
- 125g schłodzonego masła
W pierwszej misce zagniatamy ciasto na spód z mąki, cukru, masła (w kawałkach) i jajka. Ciastem wykładamy cały spód oraz kawałek boku blachy (tak jakby na kwadratową tartę). Pieczemy go w 160 st. 25 min.
Rabarbar kroimy na małe plasterki (1-2 cm). Mieszamy z miodem, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
W drugiej misce zagniatamy kulkę z mąki, cukru oraz masła (wszystkie składniki do kruszonki). Następnie kulkę wkładamy do zamrażalnika.
Gdy spód się upiecze zwiększamy temp. piekarnika do 180 st., nakładamy nadzienie, a następnie ścieramy na tarce kulkę, która była w piekarniku (największe oczka). Powstałymi 'paseczkami' ciasta posypujemy nadzienie i wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem lub cukrem pudrem.
Przepis ten jest uproszczoną wersją przepisu zamieszczonego na stronie: kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz