piątek, 17 maja 2013

hamburgery

Chyba każdy z nas jadł kiedyś hamburgera w McDonaldzie, ale czy próbowaliście kiedyś zrobić jego domowa wersję? Nie? Mój tata podjął wyzwanie i muszę przyznać, że były przepyszne. Cały sekret polega na zrobieniu dobrego mięsa oraz dobraniu świeżych składników. No to nie pozostało nic innego jak wziąć się do pracy. :)


  • 4 burgery (kotlety) - polecam przepis na kwestiasmaku.com
  • 4 bułki do hamburgerów (dostępne np. w lidlu podczas tygodni amerykańskich), 
  • 2 pomidory (pokrojone w plasterki), 
  • pół ogórka szklarniowego (pokrojonego w plasterki), 
  • sałata, 
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce), 
  • sos np. czosnkowy

Przygotowujemy kotlety, ale jeszcze ich nie smażymy. Bułki wkładamy na chwilę do nagrzanego na 200 st. piekarnika, aby się lekko podpiekły (staną się lekko chrupiące). Gdy leciutko zbrązowieją wyjmujemy (jak na zdjęciu). Gdy bułki się pieką, smażymy burgery. W tym czasie przygotowujemy warzywa (obieramy, kroimy). Następnie układamy wszystko na bułce w kolejności (od dołu): bułka, sałata, burger, cebula, sos, ogórek, pomidor, sałata, bułka. I gotowe. Ważne jest, aby kotlety nakładać do bułek od razu po usmażeniu, aby były ciepłe.





1 komentarz: