- 4 burgery (kotlety) - polecam przepis na kwestiasmaku.com,
- 4 bułki do hamburgerów (dostępne np. w lidlu podczas tygodni amerykańskich),
- 2 pomidory (pokrojone w plasterki),
- pół ogórka szklarniowego (pokrojonego w plasterki),
- sałata,
- 1 cebula (pokrojona w półksiężyce),
- sos np. czosnkowy
Przygotowujemy kotlety, ale jeszcze ich nie smażymy. Bułki wkładamy na chwilę do nagrzanego na 200 st. piekarnika, aby się lekko podpiekły (staną się lekko chrupiące). Gdy leciutko zbrązowieją wyjmujemy (jak na zdjęciu). Gdy bułki się pieką, smażymy burgery. W tym czasie przygotowujemy warzywa (obieramy, kroimy). Następnie układamy wszystko na bułce w kolejności (od dołu): bułka, sałata, burger, cebula, sos, ogórek, pomidor, sałata, bułka. I gotowe. Ważne jest, aby kotlety nakładać do bułek od razu po usmażeniu, aby były ciepłe.
Ej, te zdjęcia burgerów i bułek są naprawdę fajne ;p
OdpowiedzUsuń