sobota, 4 maja 2013

rumiane skrzydełka w miodzie

Domowani, czyli domowa edycja "Ugotowanych"

Miesiąc temu moja siostra wpadła na pomysł, abyśmy urządzili sobie w domu własną edycję ugotowanych. Nasz program trwał cztery tygodnie. W każdą niedzielę inna osoba gotowała obiad. Na koniec każdy nagrywał na komórkę swoją ocenę posiłku. Jako pierwszy gotował mój tata. Dzisiaj przedstawię danie, które przygotował jako danie główne.

(Przepis dla 4 osób)

  • 800g skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy do smaku
  • *pomidorki koktajlowe
 W misce mieszamy olej, miód i przyprawy (np. przyprawa do kurczaka, sól, pieprz). Tą mieszanką smarujemy skrzydełka. Następnie odstawiamy je na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika (200 st.) i pieczemy przez 45 minut.

*Jeżeli ktoś uważa to za mało urozmaicone danie proponuję włożyć do piekarnika również pomidorki koktajlowe.

Sposób podania:
Generalnie do piersi pasują dowolnie dodatki.
Mój tata, dla urozmaicenia i dodania całej potrawie oryginalnego smaku, położył po jednej piersi na spaghetti  z brokułami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz