środa, 17 kwietnia 2013

chlebociasto kokosowe


W sumie ani to ciasto, ani to chleb. Moja rodzinka, od razu stwierdziła, że to ciasto (no bo słodkie), mimo że przepis zawzięcie twierdzi, że to chleb. Spróbowałam w obu wersjach (zrezygnowałam tylko z połączenia tego wypieku z kiełbasą). Myślę, że tu każdy musi zdecydować sam. Z autorem się jedynie zgadzam, że najlepiej smakuje z dżemem (malinowy <3).


  • 50g masła, 
  • ¾ szklanki masła, 
  • ¾ szklanki mleka, 
  • 1,5 szklanki mąki, 
  • ½ szklanki cukru, 
  •  1 jajko, 
  • szklanka wiórek kokosowych, 
  • esencja waniliowa

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej (mniejszej) mieszamy: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, wiórki kokosowe, natomiast w drugiej (większej) roztrzepane jajko, mleko, esencję waniliową i masło (roztopione i schłodzone). Stopniowo dodajemy mieszankę z pierwszej miski do drugiej cały czas mieszając. Na koniec wlewamy masę do w miarę małej, natłuszczonej formy (najlepiej prostokątnej). Pieczemy 40 minut w 180OC.

2 komentarze:

  1. W każdym razie w sam raz na drugie śniadanie do szkoły. Czemu jeszcze nie miałaś? ;d

    OdpowiedzUsuń