poniedziałek, 2 września 2013

Spaghetti bolognese

Od zawsze sos do spaghetti wydawał mi się jednym z najprostszych w przygotowaniu. Problem pojawił się, gdy miałam przygotować go dla 12 osób. Jak już się pewnie domyśliliście drugi obiad do Okonina przygotowywałam ja. Postanowiłam ułatwić sobie życie i sos przygotować w domu, a na miejscu go tylko odgrzać i ugotować makaron. Okazało się to dobrym pomysłem, gdyż nawet po otrzymaniu nowej butli z gazem gotowanie w mikro wersji mojej kuchni okazało się dość dużym wyzwaniem. Przepis podam nie na 12 tylko na 4 osoby, ponieważ zakładam, że zazwyczaj na tyle osób gotuje się ten sos.

  • 1 posiekana cebula
  • boczek w kostkach (lub ćwierć kilo mielonego)
  • 2 czosnki wyciśnięte z maszynki
  • sól i pieprz
  • bulion
  • słodka papryka w proszku
  • papryczka chilli (drobno posiekana)
  • przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
  • czerwone wino (50 ml)
  • bazylia
  • 1 łyżeczka cukru

Cebulę smażymy około 4 min. Dokładamy boczek/mielone i smażymy dalej, aż do zeszklenia się cebuli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, bulion, słodką paprykę). Dodajemy przecier pomidorowy/pomidory z puszki i chilli. Dolewamy czerwone wino oraz dodajemy posiekaną bazylię. Gotujemy 20 min. Ewentualnie dolewamy troszeczkę wody. Na 5 min. przed końcem gotowanie dodajemy łyżeczkę cukru.
Uwaga: Najpierw dodajemy bulion, a dopiero potem ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Zawsze można też ugotować więcej i takie słoiki zapasteryzować - w sam raz na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń