- 1 posiekana cebula
- boczek w kostkach (lub ćwierć kilo mielonego)
- 2 czosnki wyciśnięte z maszynki
- sól i pieprz
- bulion
- słodka papryka w proszku
- papryczka chilli (drobno posiekana)
- przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
- czerwone wino (50 ml)
- bazylia
- 1 łyżeczka cukru
Cebulę smażymy około 4 min. Dokładamy boczek/mielone i smażymy dalej, aż do zeszklenia się cebuli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, bulion, słodką paprykę). Dodajemy przecier pomidorowy/pomidory z puszki i chilli. Dolewamy czerwone wino oraz dodajemy posiekaną bazylię. Gotujemy 20 min. Ewentualnie dolewamy troszeczkę wody. Na 5 min. przed końcem gotowanie dodajemy łyżeczkę cukru.
Uwaga: Najpierw dodajemy bulion, a dopiero potem ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zawsze można też ugotować więcej i takie słoiki zapasteryzować - w sam raz na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuń