wtorek, 30 lipca 2013

zamki z truskawek, kremu waniliowego i truskawek

Jakiś czas temu urządziliśmy sobie w domu własną edycję programu "Ugotowani". Przez cały miesiąc jeden z członków naszej rodziny (w sensie mama, tata, Donia lub ja) przygotowywał niedzielny obiad z deserem. Jako że kończy się sezon truskawkowy (właściwie na rynku można dostrzec już tylko małe koszyczki tych owoców), postanowiłam zaproponować Wam przepis, który wykorzystała moja siostra do przygotowania deseru.

kruche ciasto

  • 200g mąki,
  • 115g schłodzonego masła,
  • 50g brązowego cukru,
  • dwie łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli

Z masła, mąki i cukru ugniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy sól, wodę i bardzo szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.


krem waniliowy
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • laska wanilii,
  • 100g serka mascarpone
+ opakowanie truskawek

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ziarenka z rozciętej laski wanilii i mascarpone. Jeszcze chwilę ubijamy, aż krem będzie puszysty.

Ciasto kruche rozwałkowujemy (ale nie za cienko). Następnie wykrawamy prostokąty.
Pieczenie: 180 st. Aż się zarumienią.

Ciastka studzimy i smarujemy kremem. Następnie z ciastek i połówek truskawek 'budujemy' zamki.

*Oryginalny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz