sobota, 13 kwietnia 2013

ciasteczka Maślane



Co robicie gdy u waszych drzwi zjawią się niezapowiedziani goście, a wy nie macie kompletnie nic do jedzenia? Oczywiście ekspresowe ciasteczka. Do ich wykonania potrzebne są tylko podstawowe składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni. W ostatni etap można również zaangażować wspomnianych gości. Każdy będzie miał wtedy wkład w przygotowaniu smakołyków, a zapewni to  niezłą zabawę. Ciasteczka te sprawdzają się świetnie także jako zamiennik popcornu przy oglądaniu filmu, albo szybka przekąska w drodze do pracy.


150 g miękkiego masła
70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
150 g  mąki pszennej tortowej
75 g mąki ryżowej lub mąki ziemniaczanej

Masło ucieramy mikserem razem z cukrem przez około 7 minut. Dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ryżową. Łączymy składniki w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm, podsypujemy stolnicę mąką. Formujemy malutkie kuleczki, które po spłaszczeniu układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 6 minut.
Gdy wystygną ozdabiamy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz